8
Пожертви для Божих людей
Брати, ми повідомляємо вам про Божу благодать, дану Македонським церквам, адже вони серед суворого випробування дуже раділи, а їхня крайня бідність переповнилася багатством їхньої щедрості. Я свідчу про те, що вони дали добровільно, по змозі й навіть більше, наполегливо просячи нас про благодать і участь у цьому служінні для святих; і не лише так, як ми сподівалися, а віддали самих себе спочатку Господу, а потім, з волі Божої, нам. Тож ми попросили Тита завершити розпочату серед вас справу благодаті. І оскільки ви багаті всім: вірою, словом, розумінням, усякою старанністю та любов’ю, якої навчилися від нас, – то збагачуйтеся і в цій справі благодаті.
Кажу це не як наказ, але через старанність інших перевіряю щирість вашої любові. Адже ви знаєте благодать Господа нашого Ісуса Христа, Який, будучи багатим, заради вас* став бідним, щоб ви збагатилися Його бідністю.
10 І в цьому даю вам пораду, адже це піде на користь вам, що не лише почали робити це минулого року, а й першими виявили до цього бажання. 11 Завершіть справу зараз, щоб як ревно бажали, так і виконали її в міру можливості. 12 Бо коли є ревність, то дар приймається згідно з тим, що хтось має, а не з тим, чого не має.
13 І не кажу цього, щоб інші мали полегшення, а ви – труднощі, але для рівності. 14 Тепер нехай ваш достаток буде для їхньої потреби, а їхній достаток колись – для вашої потреби, аби була рівність, 15 як і написано:
«У того, хто зібрав багато, не лишилося зайвого,
а хто зібрав мало, не мав нестачі».
Тит та його супутники
16 Подяка Богові, Який вклав у серце Тита ту ж ревність щодо вас, яку маю і я, 17 адже він, будучи ревним, не лише прийняв наш заклик, а й добровільно пішов до вас. 18 Разом із ним ми посилаємо брата, якого хвалять в усіх церквах за його служіння Доброю Звісткою. 19 До того ж, його було обрано церквами бути нашим супутником у цій справі благодаті, якій ми служимо на славу Самого Господа та заради нашої доброї волі, 20 остерігаючись того, щоб не зазнати від когось дорікань за розпорядження цим щедрим даром, 21 бо ми стараємося чинити добро не тільки перед Господом, але й перед людьми.
22 Ми посилаємо з ними нашого брата, якого часто й по-різному перевіряли і який виявився ревним, та зараз він навіть більш ревний оскільки впевнений у вас. 23 Що стосується Тита, то він – мій спільник і працює разом зі мною заради вас, а щодо наших братів, то вони – посланці церков і слава Христа. 24 Тому дайте їм доказ вашої любові та нашої похвали щодо вас перед церквами.
* 8:9 8:9 Або: нас. 8:15 8:15 Див. Вих. 16:18.