2
Від смерті до життя
Ви були мертвими через ваші переступи та гріхи, в яких жили згідно зі звичаєм цього світу, за волею володаря, що панує в повітрі*, духа, що нині діє в синах непокори, серед котрих і ми всі колись жили в бажаннях нашої плоті, виконуючи волю плоті й думок, та були від природи дітьми гніву, як і інші.
Але Бог, Який багатий на милість, через Свою велику любов, якою Він нас полюбив, нас, мертвих через переступи, оживив разом із Христом – благодаттю ви були спасенні! Він воскресив нас разом із Христом і разом із Ним посадив нас у небесні сфери в Христі Ісусі, щоб показати в майбутніх віках безмірне багатство Своєї благодаті в доброті до нас у Христі Ісусі.
Адже благодаттю ви були спасенні через віру, і це не ваша заслуга, а Божий дар, не на основі вчинків, щоб ніхто не вихвалявся. 10 Тому що ми – Його творіння, створені в Христі Ісусі для добрих діл, які Бог підготував заздалегідь, щоб ми перебували в них.
Одне в Христі
11 Тому згадайте, що колись за тілом ви були язичниками, яких називають необрізаними ті, хто обрізаний людською рукою. 12 Адже в той час ви були без Христа, відчужені від громади Ізраїля, чужі завітам обітниці, без надії і без Бога у світі. 13 Але нині в Христі Ісусі ви, що колись були далекими, стали близькими через кров Христа.
14 Бо Він – наш мир, Який зробив із двох одне, зруйнувавши у Своєму тілі стіну, що розділяла їх, тобто ворожнечу. 15  Він скасував Закон заповідей з його правилами, щоб із двох – юдеїв і язичників – створити в Собі одне нове людство, встановивши таким чином мир, 16 і обох примирити з Богом в одному тілі через хрест, усунувши в Собі ворожнечу. 17 Він прийшов і звістив мир вам, далеким, і мир вам, близьким, 18 адже через Нього ми, одні й другі, маємо доступ до Отця в одному Дусі.
19 Отже, ви більше не сторонні й не чужинці, а співгромадяни святих і домашні для Бога, 20 збудовані на основі апостолів та пророків, де наріжним каменем є Сам Христос Ісус, 21 в Якому вся будівля, побудована гармонійно, зростає у святий храм у Господі. 22 У Ньому й ви збудовуєтеся разом у Божу оселю в Дусі.
* 2:2 2:2 Панування в повітрі – означає владу між землею (сфера панування людини) і небом (сфера божественного). 2:15 2:15 Або: людину.