2
Діточки мої, я пишу вам це, щоб ви не грішили, а якщо хтось згрішив, то перед Отцем ми маємо Заступника* – праведного Ісуса Христа. Він – жертва за наші гріхи, і не тільки за наші, але й за гріхи всього світу.
Знати Бога – означає виконувати Його заповіді
Якщо ми дотримуємось Його заповідей, то знаємо, що пізнали Його. Той, хто каже: «Я Його знаю», але не дотримується Його заповідей, є брехуном, і немає в ньому істини. Але в кожному, хто дотримується Його Слова, Божа любов стала дійсно досконалою. Так ми розуміємо, що ми є в Ньому. Хто каже, що перебуває в Ньому, повинен жити так само, як жив Ісус.
Нова Заповідь
Любі мої, я пишу вам не нову заповідь, а стару, яку ви мали від початку. Стара заповідь – це Слово, яке ви чули. Але все ж я пишу вам нову заповідь, яка є істиною в Ньому й у вас, тому що темрява відступає, і світло істини вже сяє.
Хто каже, що перебуває у світлі, але ненавидить свого брата, той і досі в темряві. 10 Хто любить свого брата, той перебуває у світлі, і немає в ньому причини для спотикання. 11 А хто ненавидить свого брата, той перебуває в темряві, і в темряві ходить, не знаючи, куди йде, бо темрява засліпила його очі.
Підстави для написаного
12 Пишу вам, діточки,
тому що ваші гріхи були прощені заради Його імені.
13 Пишу вам, батьки,
тому що ви пізнали Того, Хто є від початку.
Пишу вам, юнаки,
тому що ви перемогли лукавого.
 
14 Я написав вам, діти,
тому що ви пізнали Отця.
Я написав вам, батьки,
тому що ви пізнали Того, Хто є від початку.
Я написав вам, юнаки,
тому що ви сильні,
і Слово Боже перебуває у вас,
і ви перемогли лукавого.
Не любіть світу
15 Не любіть світу, ні того, що у світі. Хто любить світ, у тому немає любові до Отця, 16 тому що все, що є у світі, – пожадливість тіла, пожадливість очей та життєва гордість, – не від Отця, а від світу. 17 Світ та його бажання минають, але хто виконує волю Божу, той залишається вічно.
Антихрист
18 Діти, це остання година. Як ви чули, антихрист наближається, і вже з’явилося багато антихристів. Із цього розуміємо, що це остання година. 19 Вони вийшли з-поміж нас, але ніколи не були нашими, бо якби вони були з наших, то лишилися б з нами. Але вони вийшли, щоб показати, що не всі з наших.
20 Ви маєте помазання від Святого й усе знаєте. 21 Я написав вам не тому, що ви не знаєте істини, а тому, що ви її знаєте, і тому, що жодна брехня не може походити з істини. 22 Хто брехун, як не той, хто заперечує, що Ісус є Христос? Хто відкидає Отця і Сина, той і є антихрист. 23 Кожен, хто зрікається Сина, не має й Отця, а хто визнає Сина, той має й Отця.
24 Нехай у вас перебуває те, що ви чули від початку. Якщо у вас перебуватиме те, що ви чули від початку, то й ви перебуватимете в Сині й в Отці. 25 І це є обітниця, яку Він нам дав, – вічне життя.
26 Я написав вам це з приводу тих, хто вводить вас в оману. 27 Помазання, яке ви отримали від Нього, залишається у вас, і ви не потребуєте, щоб хтось вас навчав, бо воно саме вчить вас усього. Воно істинне, а не брехливе. Залишайтеся в Ньому, як воно й навчило вас.
Діти Божі
28 Тож тепер, діточки, залишайтеся в Ньому, щоб, коли Він з’явиться, ми мали сміливість і не були осоромлені перед Ним у час Його приходу.
29 Якщо ви знаєте, що Він праведний, ви знаєте, що кожен, хто робить праведне, народжений від Нього.
* 2:1 2:1 Або: адвоката. 2:6 2:6 Буквально: повинен ходити так само, як ходив Ісус. 2:20 2:20 Мається на увазі Святий Дух, тут і всюди в посланні.