4
Дух Бога та дух антихриста
Любі, не вірте кожному духові, але перевіряйте духів, чи вони від Бога, тому що у світі з’явилося багато лжепророків. Так розпізнавайте Духа Бога: кожен дух, який визнає, що Ісус Христос прийшов у тілі, є від Бога. А кожен дух, який не визнає Ісуса*, не від Бога. Це дух антихриста, про якого ви чули, що наближається, і він вже у світі.
Діточки, ви від Бога, і ви перемогли їх, бо Той, Хто у вас, величніший від того, хто у світі. Лжепророки – від світу, тому те, про що вони говорять, є від світу, і світ їх слухає. А ми від Бога, і хто знає Бога, слухає нас, а той, хто не від Бога, не слухає нас. Так ми розпізнаємо Духа правди й духа омани.
Бог є любов
Любі, любімо одне одного, тому що любов є від Бога, і кожен, хто любить, народжений від Бога та знає Бога. А хто не любить, не знає Бога, тому що Бог є любов. Так явилася любов Божа до нас: Бог послав Свого Єдинородного Сина у світ, щоб ми жили через Нього. 10 Любов полягає не в тому, що ми полюбили Бога, але в тому, що Бог полюбив нас і послав Свого Сина як жертву за наші гріхи. 11 Любі, якщо Бог так полюбив нас, то й ми повинні любити одне одного. 12 Бога ніхто ніколи не бачив. Якщо ми любимо одне одного, Бог перебуває в нас, і Його любов у нас досконала.
13 Так ми пізнаємо, що залишаємося в Бозі і Бог у нас, бо Він нам дав від Свого Духа. 14 Ми бачили й свідчимо, що Отець послав Сина як Спасителя світу. 15 Якщо хтось визнає, що Ісус – Божий Син, то Бог перебуває в ньому, а він – у Бозі. 16 Ми пізнали й повірили в любов, яку Бог має до нас.
Бог є любов, і хто перебуває в любові, перебуває в Бозі, і Бог перебуває в ньому. 17 Так любов удосконалюється в нас, щоб ми мали сміливість у День Суду, бо ми в цьому світі, як Ісус. 18 У любові немає страху. Навпаки, досконала любов викидає страх геть, тому що страх має в собі покарання, а хто боїться, ще не вдосконалений у любові.
19 Ми любимо, тому що Бог перший полюбив нас. 20 Якщо хтось скаже: «Я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той брехун, бо якщо не любить брата свого, якого бачить, не може любити Бога, Якого не бачить. 21 І це є заповідь, яку ми маємо від Бога: «Хто любить Бога, нехай любить і свого брата!».
* 4:3 4:3 Або: Ісуса Христа, Який прийшов у плоті. 4:19 4:19 Або: ми любимо Бога, або: ми любимо одне одного. 4:20 4:20 Або: бо якщо не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, Якого не бачить?