16
Це Я сказав вам, щоб ви не були спокушені. Вас виженуть із синагог, і навіть прийде час, коли кожен, хто вбиватиме вас, буде думати, що тим служить Богові. Вони робитимуть це, бо не пізнали ні Отця, ні Мене. Я сказав вам це, щоб, коли настане їхній час, ви згадали, що Я казав вам про них. Я не казав вам цього від початку, тому що був із вами, але тепер Я йду до Того, Хто послав Мене, і ніхто з вас не запитує мене: «Куди Ти йдеш?» Через те, що Я сказав вам це, ваше серце наповнилося смутком. Але істинно кажу вам: краще для вас, щоб Я пішов. Якщо Я не піду, Заступник не прийде до вас, але якщо Я піду, то пошлю Його до вас. Коли Він прийде, то викриє світ про гріх, праведність та суд: про гріх, бо люди не вірять у Мене, 10  про праведність, бо Я йду до Отця й ви Мене вже не побачите, 11  і про суд, бо правитель цього світу вже засуджений.
12  Ще багато чого Я маю сказати вам, але ви не можете знести цього тепер. 13  Однак коли Дух істини прийде, Він поведе вас до всієї істини. Бо Він не буде говорити від Себе, а скаже те, що почує. Він сповістить вам про те, що має статися. 14  Він прославить Мене, бо візьме з Мого й сповістить вам. 15  Усе, що належить Отцю, – Моє. Ось чому Я сказав, що візьме з Мого й сповістить вам.
Смуток учнів перетвориться на радість
16  Ще трохи – і ви не побачите Мене, а потім ще трохи – і знов побачите Мене.
17 Тоді деякі з Його учнів почали казати один одному:
―Що означає це, що Він нам говорить: «Ще трохи – і ви не побачите Мене, а потім ще трохи – і знов побачите Мене?» і: «Я йду до Отця?»
18 Вони запитували:
―Що означає це «ще трохи»? Ми не розуміємо, що Він говорить.
19 Ісус, розуміючи, що вони хочуть запитати, сказав їм:
―Ви запитуєте один одного, що Я мав на увазі, коли сказав: «Ще трохи – і ви не побачите Мене, а потім ще трохи – і знов побачите Мене»? 20  Істинно кажу вам: ви будете плакати й ридати, поки світ буде радіти. Ви будете сумувати, але ваше горе обернеться на радість. 21  Жінка, коли народжує дитину, страждає, бо прийшов її час, але коли народить дитину, не пам’ятає страждань від радості, що народилася дитина на світ. 22  Так і ви: зараз ви страждаєте, але Я знову побачу вас, і ваше серце зрадіє, і ніхто не позбавить вас радості. 23  Того дня ви нічого Мене просити не будете. Істинно кажу вам: усе, що ви попросите в Отця в ім’я Моє, Він дасть вам. 24  Досі ви нічого не просили в ім’я Моє. Просіть – і отримаєте, щоб ваша радість була повною.
25  Це Я говорив вам притчами, але настає час, коли Я більше не буду говорити притчами, але розкажу вам прямо про Отця. 26  Того дня ви зможете просити в Моє ім’я. І Я не кажу, що буду просити Отця за вас, 27  бо Сам Отець любить вас, тому що ви полюбили Мене й повірили, що Я прийшов від Бога. 28  Я прийшов від Отця й увійшов у світ; тепер Я знову залишаю світ і повертаюся до Отця.
29  Тоді учні Ісуса сказали:
―Ось нині Ти говориш прямо, без жодної притчі. 30 Тепер ми знаємо, що Тобі все відомо й що нема потреби, щоб Тебе хтось запитував. Тому ми віримо, що Ти прийшов від Бога.
31 Ісус відповів:
―Тепер ви вірите? 32  Ось надходить час, і вже прийшов, коли ви розійдетеся, кожен до свого, і залишите Мене одного. Але Я не один, бо Отець зі Мною. 33  Я сказав вам це, щоб ви мали мир. У світі ви зазнаєте страждання. Але будьте сміливі! Я переміг світ!