12
Притча про виноградник та орендарів
Ісус почав говорити їм у притчах:
―Один чоловік посадив виноградник, обвів його огорожею, вкопав давильню, збудував башту, здав його в оренду виноградарям та вирушив у подорож. Коли настав час, він надіслав одного раба до виноградарів, щоб отримати свою частину врожаю. Однак виноградарі схопили, побили його й відіслали назад ні з чим. Тоді господар надіслав до них іншого раба. Але вони й тому розбили голову та відіслали з ганьбою. Він надіслав ще одного, але вони його вбили. Також і багатьох інших: одних побили, а інших убили.
Нарешті надіслав до них свого єдиного улюбленого сина, кажучи: «Мого сина поважатимуть!» Але ті виноградарі сказали один одному: «Це спадкоємець, ходімо та вб’ємо його, і спадщина буде нашою!» Вони схопили його, вбили та вивели з виноградника. Що ж зробить господар виноградника? Він прийде та вб’є виноградарів, а виноградник віддасть іншим виноградарям. 10  Хіба ви не читали в Писанні:
«Камінь, який відкинули будівничі,
став наріжним каменем.
11  Господь зробив це,
і воно є дивним у наших очах».*
12 Вони зрозуміли, що Він про них сказав цю притчу, і шукали нагоди схопити Ісуса, але боялися народу. Тому залишили Його й відійшли.
Питання про податок
13 Потім вони надіслали до Нього деяких фарисеїв та іродіан, щоб впіймати Його на слові.
14 Ті прийшли та запитали Його:
―Учителю, ми знаємо, що Ти праведний, ні на кого не зважаєш, адже не дивишся на людське обличчя, а правдиво навчаєш Божого шляху. Чи годиться платити податок Кесареві, чи ні? Платити чи не платити?
15 Ісус, знаючи їхнє лицемірство, сказав їм:
―Чому ви випробовуєте Мене? Дайте Мені динарій, щоб побачити.
16 Вони принесли:
Він сказав:
―Чиє це зображення та напис?
―Кесаря!
17 Тоді Ісус сказав їм:
―Віддайте Кесареві Кесареве, а Богові – Боже!
І вони дивувалися з Нього.
Питання про воскресіння
18 Прийшли до Нього садукеї, які кажуть, що немає воскресіння з мертвих, і запитали Його:
19 ―Учителю, Мойсей написав нам: «Якщо чийсь брат помре та залишить дружину, не залишивши жодної дитини, то нехай його брат візьме дружину померлого та підніме нащадка своєму братові». 20 Було семеро братів. Перший одружився та помер, не залишивши дітей. 21 Другий одружився з вдовою, але він помер, не залишивши дітей, також і третій. 22 І ніхто із сімох не залишив дітей. Після всіх померла й жінка. 23 При воскресінні, коли воскреснуть, дружиною котрого з них вона буде? Адже всі семеро мали її за дружину.
24 Ісус сказав їм:
―Чи не тому ви помиляєтеся, що не знаєте ані Писання, ані сили Божої? 25  Бо коли воскресають з мертвих, не одружуються й не виходять заміж, а є як ангели на небі. 26  А щодо воскресіння з мертвих, хіба ви не читали в книзі Мойсея про те, що сказав йому Бог при полум’ї вогню тернового куща: «Я – Бог Авраама, Бог Ісаака і Бог Якова»? 27  Він є Богом не мертвих, а живих! Дуже помиляєтесь!
Найбільша заповідь
28 Один із книжників, підійшовши, послухав, як вони говорили й, побачивши, що Ісус добре відповів садукеям, запитав Його:
―Яка заповідь перша з усіх?
29 Ісус відповів:
―Перша є: «Слухай Ізраїлю, Господь Бог твій – це єдиний Господь. 30  Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, усією своєю душею, усім своїм розумом і всією силою своєю».§ 31  А друга: «Люби ближнього свого, як самого себе».*Немає заповіді важливішої від цих двох.
32 Книжник сказав Йому:
―Добре, Учителю! Ти правильно сказав: Бог єдиний, і немає іншого, крім Нього. 33 І любити Його всім серцем, усім розумінням та всією силою, і любити ближнього, як самого себе, – це більше за всі цілопалення та жертви.
34 Побачивши, що він мудро відповів, Ісус сказав йому:
―Ти недалеко від Царства Божого!
І більше ніхто не наважувався запитувати Його.
Чи є Христос Сином Давидовим?
35 У відповідь Ісус, навчаючи в Храмі, сказав:
―Чому книжники кажуть, що Христос є сином Давида? 36  Адже сам Давид через Духа Святого сказав:
«Господь сказав Господеві моєму:
„Сядь праворуч від Мене,
доки Я не покладу ворогів Твоїх,
як підніжок для Твоїх ніг“».
37  Якщо сам Давид називає Його Господом, як Він може бути його Сином?
Багато людей слухало Його із задоволенням.
Ісус говорить про книжників
38 У Своєму навчанні Він сказав: «Стережіться книжників: їм подобається одягатись у довгі одежі, вони люблять привітання на ринках, 39  перші місця в синагогах та почесні місця на бенкетах. 40  Вони з’їдають доми вдів, але прикриваються довгими молитвами. Вони отримають суворіше покарання».
Пожертва вдови
41  Ісус сів навпроти скрині для пожертв і дивився, як люди клали гроші в скриню. Чимало багатіїв клали багато. 42 Але підійшла одна бідна вдова, яка поклала дві лепти, що разом складають один кодрант.
43 Ісус покликав Своїх учнів і сказав їм: «Істинно кажу вам: ця бідна вдова поклала в скриню більше, ніж поклали всі інші. 44  Адже всі клали зі свого достатку, а вона зі своєї бідності поклала все, що мала на прожиток».
* 12:11 12:11 Див. Пс. 117:22, 23. 12:19 12:19 Див. Повт. 25:5-6. 12:26 12:26 Див. Вих. 3:6. § 12:30 12:30 Див. Повт. 6:4-5. * 12:31 12:31 Див. Лев. 19:18. 12:36 12:36 Див. Пс. 109:1. 12:42 12:42 Лепта – це найдрібніша монета, дорівнює 1​128 динарія.