12
Жива жертва
Тому я закликаю вас, брати, заради милості Божої принесіть свої тіла як живу, святу й приємну Богові жертву. Це буде ваше духовне служіння. Не підлаштовуйтесь під цей світ, але перемінюйтеся, оновлюючи ваш розум, щоб ви могли пізнати, що воля Божа добра, приємна й досконала.
Через дану мені благодать я кажу кожному з вас: не будьте зарозумілі, а судіть про себе розумно, відповідно до віри, яку Бог розподілив кожному з вас. Бо як одне тіло складається з багатьох частин і всі вони не мають однакової ролі, так і ми, хоч нас і багато, утворюємо одне тіло в Христі, і кожен є частиною тіла одне одного. Ми маємо різні дари згідно з наданою нам благодаттю. Якщо хтось має дар пророкувати, хай пророкує відповідно до віри, якщо хтось має дар служіння, хай служить, якщо дар навчати, хай навчає, якщо дар підбадьорювати, хай підбадьорює, якщо дар допомагати, хай допомагає зі щирістю; якщо дар керівництва, хай робить це старанно, якщо дар виявляти милосердя, хай робить це з радістю.
Любов у дії
Нехай ваша любов буде щирою. Ненавидьте зло, тримайтеся добра. 10 Любіть одне одного по-братерськи. Шануйте одне одного більше, ніж самих себе. 11 У старанності не лінуйтеся, палайте духом, служачи Господеві. 12 Будьте радісними в надії, терплячими в скорботі та відданими в молитві. 13 Допомагайте святим у їхніх потребах. Прагніть завжди виявляти гостинність.
14 Благословляйте тих, хто вас переслідує; благословляйте, а не проклинайте. 15 Радійте з тими, хто радіє, і плачте з тими, хто плаче. 16 Живіть у порозумінні одне з одним. Не будьте зарозумілі, але наслідуйте покірних. Не будьте мудрими у власних очах.
17 Не відплачуйте нікому злом за зло. Дбайте про те, що є добрим в очах усіх людей. 18 Якщо можливо, наскільки це залежить від вас, живіть у мирі з усіма людьми. 19 Улюблені, не мстіть за себе, але залиште місце для Божого гніву, бо написано: «Мені належить помста і відплата»,* – каже Господь. 20 Тож:
«Якщо твій ненависник голодний, нагодуй його хлібом;
а якщо він спраглий, то дай йому напитися.
Адже так ти збереш йому розжарене вугілля на голову».
21 Не дозволь злу перемогти тебе, але зло перемагай добром.
* 12:19 12:19 Див. Повт. 32:35. 12:20 12:20 Див. Пр. 25:21-22.